Kom och köp!

av Bo Dahlner den 20 april, 2012

i Debatt

Nyligen kunde vi läsa att Alliansen i Stadshuset nu säljer ut 2.882 lägenheter i Stockholms stads allmännytta till privata hyresvärdar. Det var en affär på 2,6 miljarder kronor. Nu säljer Familjebostäder  1.382 hyreslägenheter i västra Stockholm för drygt 1,4 miljarder kronor. Svenska Bostäder säljer 1.172 hyreslägenheter i Hagsätra till Ikano Bostad och Stockholmshem säljer 328 bostäder i Hässelby.  

Alliansen säljer ut lägenheterna av ideologiska skäl men hävdar att man med pengarna ska bygga fler bostäder. Sanningen är att de inte vill ha några allmännyttiga bostäder kvar.

Den 14 mars 20102 kunde vi i DN läsa att Familjebostäders vice ordförande Ann-Margarethe Livh (V) polisanmäler ordföranden Jonas Nilsson(M) efter veckans försäljningar av allmännyttan. Grunden för polisanmälan är att samtliga ledamöter inte fått delta i ärendets beredning. Hon menar att det inte är acceptabelt att Familjebostäders ordförande Jonas Nilsson undanhåller en sådan här affär för delar av styrelsen. Men lär sig aldrig Moderaterna av sina tidigare misstag? Uppenbarligen inte. Vi vet att Elwe Nilsson (M), tidigare ordförande i styrelsen för SL, 2004, fälldes för brott mot aktiebolagslagen sedan han undanhållit information om försäljningen av stora delar av tunnelbanan till Connex. Skattebetalarna har bara under de senaste 10 åren  blivit lurade på en förmögenhetsöverföring om 50 miljarder kronor till ett antal privatpersoner.

Vad betyder detta? Mikael Flovén, managementkonsult på KMF Ventures AB, har räknat på detta och kommit fram till att:

• 50 miljarder är nära två års skatteintäkter för Stockholm stad (2008, 30 miljarder).

• 50 miljarder är fem gånger mer än  Stockholm stads långsiktiga skulder (10 miljarder).

 • 50 miljarder är vad hela skolverksamheten kostar Stockholms stad under fem år (11 miljarder per år).

• 50 miljarder hade räckt till en sänkning av kommunalskatten i Stockholm med 5 kronor varje år de kommande 10 åren.

 Alliansen säljer ut egendom som hör till stockholmarna. Vissa blir rikare och det på det stora flertalets bekostnad. Deras syfte är också att se till att köparna ska göra en rejäl vinst. Sådana affärer kan de syssla med, men det vore bättre att satsa på kommunal verksamhet!

Bo Dahlner

[Bli först med att kommentera!]

Lämna en kommentar

Previous post:

Next post: